Üdvözöljük weboldalunkon!

 

Itt megtalálnak minden olyan fontos információt a „Sólyomkő” Természetvédelmi Rezervátum, amire szükségük lehet, beleértve a terület leírását, turisztikai tevékenységeket és attrakciókat, elszállásolási szolgáltatásokat, szervezett eseményeket ...

A weboldat az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet készítette az „Az EMBER és a TERMÉSZET kapcsolata az Alcsíki–medencében” című projekt keretében, melynek célja a természeti örökségek és a hagyományos vidéki táj megőrzése és fenntartható használata a hagyományos tevékenységek újjáélesztése által, figyelembe véve az állattenyésztést, a mezőgazdasági területek megművelését és használatát, valamint a fenntartható turizmust, mely jövedelmet biztosít a helyi lakosság számára a környezetre gyakorolt negatív hatások nélkül. Ezáltal hozzájárulhat a természeti örökség és a tájmegőrzés nagyobb mértékű tiszteletéhez, magába foglalva az Alcsíki–medence kulturális értékeit és sajátos hagyományait.

A projekt elsődleges céljai:
A hagyományos tevékenységek újjáélesztése, figyelembe véve az állattenyésztést, a mezőgazdasági területek megművelését és használatát.

– A hagyományos tevékenységek használata és támogatása, mint amilyen az állattenyésztés és a mezőgazdasági területek megművelése. – Egy felmérés indítása, mely rámutat az elmúlt 50 évben végbemenő változásokra a természeti örökségek területén, illetve mely információkkal szolgál az állattenyésztésről, a mezőgazdasági területek megműveléséről és annak használati módszereiről. – Egy útmutató közzététele, mely kihangsúlyozza a múltban és a jelenben gyakorolt hagyományos tevékenységek közötti különbségeket és ezek hatását a területeken lévő fajokra és élőhelyekre, tekintettel az állattenyésztésre, a mezőgazdasági területek megművelésére és használatára az Alcsíki–medencében (példaként: egy kísérleti projekt megvalósítása).

A „Sólyomkő” Természetvédelmi Rezervátum megfelelő természetmegőrzési állapotának biztosítása.

– Az érdekelt felek közötti kommunikáció javításának segítségével, valamint a hatóságok, a civil szervezetek és nem utolsó sorban a helyi közösségek bevonásával egy hatékony kezelési rendszer tervezésébe és kezdeményezésébe; – A kedvező természetmegőrzési állapot fenntartásához szükséges kezelési terv és védelmi intézkedések kidolgozása.

A lakosság és a helyi hatóság tudatosítása a fenntartható gazdasági fejlődése és a biodiverzitás megőrzése közötti kapcsolatról (az ember és a természet közötti kapcsolat).

– Karavánok megszervezése mind a 9 helységben, melyek az Alcsíki–medence Natura 2000 területet és a „Sólyomkő” Természetvédelmi Rezervátum érintik (községek: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csatószeg és Csíkszentsimon falvakkal, Tusnád község Újtusnád, Nagytusnád és Csíkverebes falvakkal, és Tusnádfürdő város). – Információs anyagok terjesztésével és PowerPoint prezentációkkal, videókkal és fotókkal.

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból.

A projekt partnerei: a brassói RENATUROPA és a tusnádfürdői VOX IUVENTUTIS egyesületek, Tusnádfürdő és Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatala, tusnádfürdői „Jókai Mór”, a Tusnád községi „Imets Fülöp Jákó”, a csíkszentsimoni „Endes József”, a csíkszentimrei „Arany János” és a csíkszentrirályi „Vitos Mózes” általános iskolák.

A pályázat összértéke 72.156 CHF (svájci frank), melyből a támogatás összege 60.056 CHF, és az adományban részesülő szervezet hozzájárulása 12.100 CHF.

 

 

Jelen honlap tartalma nem képviseli kötelező módon a támogató álláspontját.

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~