„Az EMBER és a TERMÉSZET kapcsolata az Alcsíki-medencében”

 

2013. július 1-vel kezdődően, az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet elindította „Az EMBER és a TERMÉSZET kapcsolata az Alcsíki – medencében” című projektjét, melynek célja: A természeti örökségek és a hagyományos vidéki táj megőrzése és fenntartható használata a hagyományos tevékenységek újjáélesztése által, figyelembe véve az állattenyésztést, a mezőgazdasági területek megművelését és használatát, valamint a fenntartható turizmust, mely jövedelmet biztosít a helyi lakosság számára a környezetre gyakorolt negatív hatások nélkül. Ezáltal hozzájárulhat a természeti örökség és a tájmegőrzés nagyobb mértékű tiszteletéhez, magába foglalva az Alcsíki–medence kulturális értékeit és sajátos hagyományait.

A projekt elsődleges céljai:

A hagyományos tevékenységek újjáélesztése, figyelembe véve az állattenyésztést, a mezőgazdasági területek megművelését és használatát.

A hagyományos tevékenységek használata és támogatása, mint amilyen az állattenyésztés és a mezőgazdasági területek megművelése. – Egy felmérés indítása, mely rámutat az elmúlt 50 évben végbemenő változásokra a természeti örökségek területén, illetve mely információkkal szolgál az állattenyésztésről, a mezőgazdasági területek megműveléséről és annak használati módszereiről. – Egy útmutató közzététele, mely kihangsúlyozza a múltban és a jelenben gyakorolt hagyományos tevékenységek közötti különbségeket és ezek hatását a területeken lévő fajokra és élőhelyekre, tekintettel az állattenyésztésre, a mezőgazdasági területek megművelésére és használatára az Alcsíki–medencében (példaként: egy kísérleti projekt megvalósítása).

A „Sólyomkő” Természetvédelmi Rezervátum megfelelő természetmegőrzési állapotának biztosítása.

– Az érdekelt felek közötti kommunikáció javításának segítségével, valamint a hatóságok, a civil szervezetek és nem utolsó sorban a helyi közösségek bevonásával egy hatékony kezelési rendszer tervezésébe és kezdeményezésébe; – A kedvező természetmegőrzési állapot fenntartásához szükséges kezelési terv és védelmi intézkedések kidolgozása.

A lakosság és a helyi hatóság tudatosítása a fenntartható gazdasági fejlődése és a biodiverzitás megőrzése közötti kapcsolatról (az ember és a természet közötti kapcsolat).

– Karavánok megszervezése mind a 9 helységben, melyek az Alcsíki–medence Natura 2000 területet és a „Sólyomkő” Természetvédelmi Rezervátum érintik (községek: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkcsatószeg és Csíkszentsimon falvakkal, Tusnád község Újtusnád, Nagytusnád és Csíkverebes falvakkal, és Tusnádfürdő város). – Információs anyagok terjesztésével és PowerPoint prezentációkkal, videókkal és fotókkal.

 


 

A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza, a kibővült Európai Unió számára létrehozott Svájci Hozzájárulásból. A projekt partnerei: a brassói RENATUROPA és a tusnádfürdői VOX IUVENTUTIS egyesületek, Tusnádfürdő és Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatala, tusnádfürdői „Jókai Mór”, a Tusnád községi „Imets Fülöp Jákó”, a csíkszentsimoni „Endes József”, a csíkszentimrei „Arany János” és a csíkszentrirályi „Vitos Mózes” általános iskolák.

A pályázat összértéke 72.156 CHF (svájci frank), melyből a támogatás összege 60.056 CHF, és az adományban részesülő szervezet hozzájárulása 12.100 CHF.

Végrehajtási periódus: 2013. július 1 – 2015. június 31.
További információkért:
PILBÁTH G. Attila, Projekt koordinátor
Mobil: 0723 357 650
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

MOLNÁR Gyöngyvér, Projekt asszisztens
Mobil: 0722 161 372
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.eco-turism.ro, www.ogaccent.ro, www.bazinulciuculuidejos.ro
www.facebook.com/OrganizatiaGeoecologicaAccent

Az Alcsíki-medence Natura 2000 terület 2693 hektáron terül el, és Hargita megye délkeleti részén található, a következő községeket érintve: Csíkszentkirály (Csíkszentkirály faluval), Csíkszentimre (Csíkszentimre faluval), Csíkszentsimon (Csíkszentsimon és Csatószeg falvakkal) valamint Tusnád (Verebes, Nagytusnád és Újtusnád falvakkal). A területet az Olt folyó szeli át. Nagyon fontos a terület a nagyszámú közösségi érdekeltségű faj és élőhely szempontjából.