Elhelyezkedés | Megközelítés | Határok:

 

Elhelyezkedés
Tusnádfürdő város szomszédságában található az 1,5 ha területen elterülő Sólyomkő természetvédelmi terület. Ez egy botanikai védett terület, mely teljes egészében a vulkanikus Hargita-hegység déli részén található, és maximális magassága 824 m.

Megközelítés:
Közúton:
DN 12-es országúton, 32 km-re délre Csíkszeredától, 37 km-re északra Sepsiszentgyörgytől, 67 km-re Brassótól és 35 km-re Baróttól fekszik a város.
Vasúton:
CF 400 Brassó - Déda útvonalon, Tusnádfürdő megálló.

Határok:
A keleti határát egy erdei út képezi, délen a Holló-patak határolja, a nyugati és északi határait a tűlevelű és lombhullató erdőn át húzott képzeletbeli vonal képezi. A Holló-pataka és az erdei út találkozása egyben a Sólyomkő fele vezető tanösvény kiinduló helyszíne, melynek jelzése a piros háromszög. Ez a jelzés van festve a fák oldalára, nagyjából fejmagasságban, és arra int minket, hogy ezt a jelet kell követni, és nem szabad letérni az ösvényről, hogy biztonságosan és a lehető legrövidebb idő alatt elérjük a Sólyomkőt. Ugyanez a jelzés vár minket lefele is az erdőben. Egy fontos dolgot viszont nem jelez nekünk a piros háromszög: a szerpentinek használatának szigorú betartását. Sokszor úgy gondoljuk, hogy ha levágjuk a kanyart és egyenesen mászunk kifele, azzal időt és energiát spórolunk, viszont nem ezt tesszük, hanem veszélyeztetjük a társaink testi épségét. A kitaposott rövidítések pedig helyet adnak az esővíznek, így az meredekebbé és veszélyesebbé teszi az oldalt. Fontos tehát felelősséggel használni a piros háromszög által jelzett kígyózó szerpentineket, hogy kirándulásunk egy kellemes séta legyen.