Turisztikai látnivalók:

 

1. Függőhíd az Olt folyónA „Malomcsárda Panziótól” 100 m távolságra található egy turista-pihenő és egy függőhíd az Olt folyó fölött. A függőhídon áthaladva egy turistaösvényt követhetünk déli irányba, az Olt folyásával párhuzamosan, amely elhalad az egykori gát mellett és a kárpituszi borvízforráshoz vezet. Az ösvényt követve egy mezo-termál borvízmedencéhez vezet az út, miközben elhalad a Likas-kő nevezetű természeti látnivaló mellett, amelyet az Olt vize alakított ki. A turistaösvényen gyalog vagy biciklivel lehet végighaladni. Továbbhaladva a Vápa várának és a Sólyomkő várának romjai mellett halad el az ösvény.

Jelzése: piros sáv, kerékpáros tájékoztató jelzés. Menetidő: 1 óra. Az útvonal hossza: 2,5 km. Maximális szintkülönbség: 40 m.

2. Mofetta

Átkelve az Olt hídján az út kettéágazik: jobb irányba a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátumba vezet az út (3-as számú útvonal), míg bal irányba, elhaladva a Kempingtábor és az „Ífjúsági” borvízforrás mellett, az út az erdőbe vezet, a mofetta épületéhez. A mofetta szénsav-kiömlést jelent, amely a vulkanikus hegység utóhatását képezi. A felszínre kerülő gázok 85%-ban (de néha 98%-ban) tartalmaznak széndioxidot. A széndioxidos medencéknek értágító hatása van. Megfelelő időtartamú kezelések ajánlottak kardiovaszkuláris problémákra (magas vérnyomás, visszértágulás, visszeres fekély), de bőrbetegségekre, reumatikus betegségekre, idegbántalmakra és krónikus nemi betegségekre is. A kezeléseket kizárólag a fürdőtelep szakorvosainak ajánlásával és az általuk megszabott program szerint szabad alkalmazni.

Jelzése: jelzőtáblák, sárga kör. Menetidő: 20 perc. Az útvonal hossza: 700 m. Maximális szintkülönbség: 45 m.

3. Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum

Tusnádfürdő város közelében található a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátum (1,5 ha-os területtel), amely teljes egészében a vulkanikus Hargita-hegység déli részéhez tartozik és a Piliske vulkáni kúp keleti részének alján fekszik (824 m magasság), torony alakú andezit kiemelkedések formájában, amelyek 50-60 méterrel a földfelszín fölé emelkednek. A rezervátum részét képezi egy hegyi tájnak, amely lombhullató és tűlevelű, vegyes erdővel van borítva és ahol nagyszámú a helyhez alkalmazkodott növényvilág. Ezek közül kiemelt értékkel bír a Teleki hölgymál (Hieracium telekianum), amely egy helyi endémizmus. A terület faunájából kiemelhető a vörös mókus, a nagy pele, európai őz, barnamedve és néha vadmacska, farkas vagy híúz is előfordul. A rezervátum madárvilágából megemlíthetjük a macskabaglyot, az uhut, a nagy fakopáncsot, az egerészölyvet, a kormosfejű cinegét vagy a fenyves cinegét. Hüllők közül az elevenszülő és a fürge gyík a gyakori.

TANÖSVÉNYTÚRA – Tusnádfürdő (656 m) – Csukás-tó (600 m) – Sólyomkő (858 m)

Átkelve az Olt hídján az út kettéágazik: bal irányba a kempingtáborhoz és a mofettához juthatunk (2-es számú útvonal), és jobb irányba, ahol 2 informatív tábla van kihelyezve, és piros háromszög jelzi az útvonalat a Sólyomkőre. Az erdei úton áthaladva, a jelzés a Holló patak mellett (4-es számú útvonal) 18 szerpentinen vezeti végig a kirándulót a Sólyomkő meredek oldalán. Nagyjából 45 perc emelkedés után egy kisebb szikla mögé érkezünk, amely a Sólyomkő déli részén található. Jobb irányba haladva tovább, kb. 10 m után, egy meredek lejtőn haladunk fel, ahol egy megállóhoz érkezünk. Innen már csak 5 percet kell sétálnunk északi irányba és megérkezünk a Sólyomkő kilátójához, ahol a fakereszt is található. Innen belátható a város, az Olt folyó völgye és a Csomád-hegység. Az útvonal mentén 10 oktató jellegű tábláról informálódhatunk, amelyek az út menti fákra vannak felszerelve.

Jelzése: piros háromszög. Menetidő: 1–2 h. Az útvonal hossza: 2,5 km. Maximális szintkülönbség: 202 m.

4. Kerékpárút

Az útvonal (kb. 10 km) Újtusnádról indul és áthalad tisztásokon, erdőrészeken, majd érinti a Sólyomkő Természetvédelmi Rezervátumot. Innen az út az Olt partjára vezet, ahol egy függőhídon kell áthaladni és végül Sepsibükszádra érkezünk (1-es számú útvonal). Ez a kerékpárút azért készült el, hogy összekösse Hargita és Kovászna megyéket a „Borvizek Útja” program keretén belül, amely az első ilyen kezdeményezés volt Romániában. A Polgár-Társ Alapítvány és a Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület tették meg az első lépéseket, hogy ez a kezdeményezés valóra válhasson. A több száz gyógyító hatású fürdő és több ezer borvízforrás lehetővé tette egy ilyen út megteremtését.

Jelzése: rajzos tájékoztató jelzések és táblák. Menetidő: 2 h. Az útvonal hossza: 10 km. Maximális szintkülönbség: 60 m.

5. Piliske menedékház / Nagy-Piliske csúcs

Tusnádfürdő vonatállomásától indulunk el, majd áthaladunk az Olt hídján, és egy kis emelkedővel megérkezünk egy erdei úthoz, amely egy szűk völgyben vezet felfele a Sólyomkőtől északra. Egy órai emelkedő után elhagyjuk az erdei utat és a jelzett ösvényt követjük, amely egy nemrégiben felújított menedékházhoz vezet. Innen nyugat irányba haladva egy gerincre érkezünk, ahol az útvonal kék sávval van jelölve. Innen déli irányba, rövid időn belül, megérkezünk a Nagy-Piliske csúcsra (1374 m)

Jelzése: kék kereszt. Menetidő: 1,5–2 h. Az útvonal hossza: 4 km. Maximális szintkülönbség: 720 m.

6. Toronykövek

A turista útvonal (amely a Hargita Ökó Alpin Klub által nemrégiben volt kiépítve) ugyancsak a 5. számnál leírt erdei útnál indul. Egy órás útvonal megtétele után, amely kék háromszöggel van jelölve, elhaladunk egy kiépített turista pihenőhely mellett majd megérkezünk a Toronykövekhez. Ez egy kilátópont, ahonnan megtekinthető az Olt folyó völgye és a Csomád-hegység.

Jelzése: kék háromszög. Menetidő: 1 ½ óra felfele haladva és 1 óra lefele haladva. Az útvonal hossza: 1,5 km. Maximális szintkülönbség: 540 m.

7. Veressvíz / Vargyas pataka / Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 terület

Tusnádfürdő északi kijáratától 1,25 km távolságra Csíkszereda irányába, a főútról jobbra letérve, a nyárfákkal szegélyezett erdei utat nevezik Vargyas-pataknak. 2 km megtétele után az út áthalad a patak völgyén, majd 750-800 m után, bal irányba a Nagy-Haram erdei út halad el, amely a Veressvíz völgyéig emelkedik. A két út találkozásától kezdve a jobbra (előre) menő, a sárga háromszöggel jelzett út, 250 m után egy kis tisztáson ér véget. Bal irányba halad tovább az útvonal, a Mohos csúcs nyugati lejtőjén Fű-Haram irányába. 15 perc gyaloglás után egy hosszúkás tisztásra érkezünk, majd ezt egy rövid erdei séta után, egy újabb tisztás követi. A fenyőerdőt lassan felváltja a bükkerdő. A jelzett útvonalon haladunk tovább a Mohos csúcs és a Nagy Csomád közötti nyeregig. Innen az útvonal leereszkedik a Mohos tőzegláphoz, ahol találkozik a piros ponttal jelzett útvonallal. Innen a Szent Anna menedékház 1,5 km-re van. Az útvonal a Mohos tőzegláp mentén halad tovább, áthalad a Mohos tisztásán és a végállomása a Szent Anna-tó lesz.

Jelzése: sárga háromszög. Menetidő: 2 h. Az útvonal hossza: 5,5 km. Maximális szintkülönbség: 420 m.

8. Vártető / Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 terület

A kék csíkjelzés követi az országutat a polgármesteri hivatal felé. A piac és a benzinkút után elhagyja a műutat és jobbra feltér a régi "5-ös kantin" mai romjainak irányába. Az erdő szélére érve, keskeny ösvény kezdődik, amely a Vár-Vápa-patak bal oldalán kapaszkodik felfelé a helyenként előbukkanó sziklák között. Egy nagyjából 50 perces meredek emelkedő után egy útelágazáshoz érkezünk, ahol bal irányba haladunk tovább (a Hargita Ökó Alpin Klub által nemrégiben kiépített útvonal). Kb. 15 perces mászás után a Vártető délkeleti vállához érkezünk, ahol a vár régi útja kerül elénk. Itt ágazik el a kék csíkkal jelzett turistaösvényből balra a kék ponttal jelzett ösvény, amelyen 15 perc alatt a Vártető csúcsára, vár területére jutunk. Visszafele haladva folytatjuk utunkat a kék csíkkal jelzett ösvényen. 150 m után a vár útjába beletorkollik a balról feljövő Tiszás-pataki út. Tovább, déli irányba, fenyőerdőben haladunk a két Csomád nyerge felé. Az út, kezdetben a Vár-Vápa-patak jobb oldalán enyhén felfele ível, 8-10 perc után átszeli a patakot, és délkelet felé kanyarodik. A hegyoldalon felkapaszkodó út egyre meredekebb lesz, legnehezebb szakaszát a Szurdok-tető és a Nagy-Csomád között érve el. Az ösvény nagyon enyhe emelkedővel kibukkan a két Csomád közötti kis tisztáson, ahol a Tusnádfürdőről feljövő piros kereszttel jelzett ösvénnyel találkozik. Innen az útvonal leereszkedik a Mohos kráteréhez, ahol a Mohos tőzegláp is található. Ezt követve a menedékháztól és a kempingtábortól a Szent Anna-tó kráterébe ereszkedhetünk le.

Jelzése: kék csík; a vártetőhöz kék pont. Menetidő: 4–5 h. Az útvonal hossza: 14 km. Maximális szintkülönbség: 560 m.

9. Apor-Bástya

Ez az első jelzett turista útvonal Tusnádfürdőn. A város központjából indul, elhalad a Mikes és az Apor források mellett és az erdő szélére érkezik. Itt véget ér a kövezett út és az útvonal egy jól kitaposott erdei ösvényen halad tovább. Nagyjából 10 perc séta után a piros kereszttel és a piros ponttal jelzett ösvény kettészakad. A piros kereszttel jelzett út (10-es számú útvonal) a Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 területhez vezet. A második, a piros ponttal jelzett útvonal, bal irányba kanyarodik el és a Szurdok tető lejtőjének oldalán halad tovább. Újabb 10 perces séta után, 701 m magasságban, megláthatjuk az Apor-bástyát, amely kilátóhelynek épült 1883-ban (nemrégiben restaurálták és egy napelemes világítórendszerrel szerelték fel). A kilátóhelyet elhagyva jobb irányba egy forráson haladunk át, majd egy enyhe lejtőn az útvonal visszavezet a városba.

A körút jelzése: piros pont. Menetidő: ½ –1 h. Az útvonal hossza: 1,5 km. Maximális szintkülönbség: 68 m.

10. Mohos tőzegláp és Szent Anna-tó Natura 2000 terület

A Komlós-árok jobb oldalán piros kereszttel jelzett, 32 szerpentines turistaösvény kanyarog a hegyen. A 9-es útvonalnál leírt helyről indul ez is. Ahonnan a két útvonal elágazik, a jobb oldali piros keresztes ösvény 3,2 km hosszú, szűk kanyarokkal tarkított szerpentinút meredeken emelkedik a Kis- és Nagy-Csomád közötti hegynyeregig. Az ösvény sűrű fenyő-, majd lomberdőn vezet át. A Csomád-nyereg közelében lévő kis tisztás az első kellemes pihenőhely, ahol a Vártetőről feljövő kék csíkkal jelzett turistaút csatlakozik a piros kereszttel jelzett úthoz (8-as számú útvonal). A tisztást elhagyva újból belépünk az erdőbe, amely most már a két Csomád közötti nyeregben majdnem vízszintesen halad. Innen az útvonal leereszkedik a Mohos kráteréhez, ahol a Mohos tőzegláp is található. Ezt követve, a menedékházat és a kempingtábort elhagyva, a Szent Anna-tó kráterébe ereszkedhetünk le.

Jelzése: piros kereszt a menedékházig, kék háromszög a Nagy- Csomádra. Menetidő: 3–3 ½ h. Az útvonal hossza: 6 km. Maximális szintkülönbség: 554 m.